Lag ditt eget WordPress-tema

WordPress er et populært publiseringsverktøy mange bruker som base for sitt nettsted, og et databasesystem for lagring av innhold. Det er enkelt å lære seg, og gjør at du på en effektiv måte kan organisere, justere og modifisere nettstedet ditt. Det er et typisk verktøy som brukes for nettsteder med hyppige oppdateringer og justeringer, som for eksempel blogger og mindre og uavhengige nettaviser. Det er perfekt for nettsteder som krever en god del oppdateringer, da de kan gjøres direkte gjennom WordPress i motsetning til vanlige nettsider.

Layout og design

WordPress er populært nettopp fordi det er nærmest ubegrenset med muligheter både når det gjelder layout, og design på siden. Mange velger å designe selv, mens andre bruker de standardiserte temaene som tilbys direkte fra WordPress. Et tema er rett og slett en forklaring på hvordan nettstedet ser ut når du går inn på det, og det finnes en god del muligheter å velge mellom. Dersom du ønsker å skille seg ut fra andre WordPress-nettsteder kan det være hensiktsmessig med et eget tema.

Hvordan lage et tema?

Et WordPress-tema kommer typisk med forhåndsdefinerte innstillinger når det gjelder fonter, farger og layout. Et eksisterende tema kalles «parent»-tema, men dersom du ønsker at det skal skille seg ut kan dette modifiseres slik at du får et såkalt «child»-tema. Temaene er derfor bygget på de samme prinsippene, slik at det temaet du velger opptrer som et slags skall for å huse de funksjonene du selv velger å endre på. Dette kan by på noen utfordringer, men dette kommer vi nærmere inn på snart.

For å lage et eget tema trengs en del kunnskaper om grunnleggende koding. Det er få endringer som kan gjøres i selve temaet, og det kreves derfor at du legger til egne filer og innhold i WordPress, med de endringene du ønsker. Dette gjelder for eksempel endringer av fonter, farger, størrelser på elementer og hvordan de skal ligge i forhold til hverandre. Men frykt ikke, det finnes mange som tilbyr å gjøre dette, og for de som er trent og har kunnskapen om temaet er ikke dette en stor jobb.

Hvordan lære dette?

Som sagt er det en liten jobb å gjøre når du skal til å endre designet i et tema. Heldigvis finnes det mange nettsteder hvor du kan lære om HTML, CSS og PHP, som er de kode-kunnskapene du trenger for å endre på et tema. Med litt tålmodighet kan du trene deg opp til å endre på det du ønsker i temaet. Når du først kan det, kommer du fort inn i det og har muligheter til å endre på de eksisterende filene som legges inn i WordPress.

Ja – det er mulig!

For å oppsummere; dette høres håpløst ut, men det er det ikke. Du kan starte allerede i dag med å lese deg opp på koding, og det er langt fra umulig å lære det om du har noen datakunnskaper. Det finnes haugevis av «how to» om de aller fleste ting – også koding av nettsteder. Du beholder skallet og hovedprinsippene i temaet du har valgt, samtidig som du får et eget preg på det slik at det passer til dine preferanser. Og som sagt, du kan alltids spørre noen som kan koding.